MIHAILOVIĆ: Kvadrat stana 600 eura, mjesečna rata 240 eura, 25.000 podstanara u Crnoj Gori

cfssi-logo (1)Izvršni direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Boris Mihailović, kazao je da će Fond nastaviti projekat izgradnje jeftinih stanova. Fond je do sada izgradio 1637 stambenih jedinica, a u narednom periodu plan je da se izgradi dvije stambene jedinice za potrebe Sindikata Uprave policije.

– Uz minimalno učešće ulagača od 20 odsto, fiksnu kamatnu stopu od 7,5 odsto na godišnjem nivou, rokom otplate od 20 godina, rata za otplatu kredita stana novogradnje prosječne površine 50 m2, po prosječnoj cijeni od 750 eura po m2 (600 eura minimalna cijena), iznosila bi 240 eura mjesečno, rekao je Mihailović u intervjuu za Portal Analitika.

ANALITIKA: Da li je realan i finansijski održiv projekat jeftinog stanovanja?

MIHAILOVIĆ: Projekat jeftinog ili pristupačnog stanovanja, održiv je uz adekvatnu podršku domaćih komercijalnih banaka i inostranih finansijskih institucija uz pretpostavku nižih kamatnih stopa kako za investitore tako i za kupce.

Rad CFSSI potvrda je odživosti ovakvih i sličnih projekata zbog toga što postoji realna tražnja za stambenim jedinicama koje Fond gradi,a  najviše u Podgorici i primorskim gradovima.

ANALITIKA: Pod kojim uslovima Fond nudi stanove?

MIHAILOVIĆ: Uslovi po kojima se mogu kupiti stanovi je 600 do 950 eura po m2 u zavisnosti od opštine, lokacije, postojanja garažnog i poslovnog prostora u objektu i eventualnog postojanja sistema alternativnih izvora energije za grijanje i hlađenje .

Ulagači u Fond koji redovno uplaćuju stambeni doprinos za svoje zaposlene, uplaćena sredstva u najvećem broju participiraju kao učešće svojim zaposlenima prilikom kupovine stana, u  iznosu od 20 odsto i više.

Uz minimalno učešće ulagača od 20 odsto, fiksnu kamatnu stopu od 7,5 odsto na godišnjem nivou, rokom otplate od 20 godina, rata za otplatu kredita stana prosječne površine 50 m2, po prosječnoj cijeni od 750 eura po m2, iznosila bi 240 eura mjesečno.

ANALITIKA Budući da je u Crnoj Gori višak 60.000 stanova, kako se taj podatak odražava na projekat?

1okMIHAILOVIĆ: Uprkos podatku da u Crnoj Gori postoji višak od 60.000 stanova u kojima niko ne stanuje ili su privremeno nenaseljeni, na drugoj strani prema nepotpunim podacima imamo više od  25.000 podstanara koji nijesu stambeno zbrinuti i upravo ta činjenica ide u prilog Fondu i našem projektu.

U pojednim opštinama imamo (Podgorica i primorski gradovi) u ponudi imamo manje stanova od tražnje za istima, dok sa druge strane na sjeveru imamo problem nedovoljne realizacije zbog loše ekonomske situacije. Stambeno nisu zbrinute  porodice slabije platežne moći, pri čemu mislimo na zaposlene u državnim i privatnim firmama u kojima su prosječne zarade kreću 400-500 eura mjesečno.

ANALITIKA:  Koliko je do sada urađeno stanova i gdje. Koji su naredni potezi?

MIHAILOVIĆ: Za naredni period planirana je zgradnja dva stambena objekta u Herceg Novom i to jedan za potrebe članica Fonda, a drugi za potrebe Sindikata Uprave policije. Ukupno je izgrađeno ili je u fazi izgradnje 1637 stambenih jednica.

ANALITIKA: Ima li podataka koliko ljudi nema stan?

MIHAILOVIĆ: Prema našim informacijama nema zvaničnog statističkog podatka, ali se u javnosti najčešće pominje cifra od 25.000 građana Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

ANALITIKA: Da li će bit popusta za mlade bračne parove?

MIHAILOVIĆ: U okviru projekta “izgradnja stanova solidarnosti” Fond do sada nije imao posebne kategorije, u smislu penzioneri, mladi bračni parovi, lica sa posebnim potrebama i sl već je raspodjelu stanova vršio između članica Fonda, na način što je svaka članica shodno uplaćenoj participaciji dobijala određen broj stambenih jedinica koje je naknadno shodno svojim internim pravilima dodjeljivati svojim zaposlenima.

ANALITIKA: Da li će Banka za razvoj finansirati projkat izgradnje stanova?

MIHAILOVIĆ: U ovoj godini ne očekujemo finansijsku podršku Banke za razvoj, ali Fond je  u prethodnom period ostvario brojne kontakte i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, i u tom smislu u narednom periodu stavit će akcenat na nalaženje što povoljnijih uslova finansiranja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s